Drs. Paul M. Ansems
Is sinds 2012 zelfstandig coach en consultant en sinds 2016 lid van de maatschap van ONYX 4 PEOPLE. Hij richt zich met ONYX op het meten en verbeteren van het menselijk kapitaal. Als een van de partners in ONYX houdt Paul zich onder andere bezig met assessments, spiegelonderzoeken, teamperformanceverbetering en doorlichtingen.
Paul is een ervaren executive, interim manager, coach en consultant. In de afgelopen jaren coachte en adviseerde hij tientallen bestuurders, directeuren, managers, medisch managers, vakgroepen van professionals en managementteams in publieke en semipublieke organisaties door het hele land. Ook doet hij onderzoek in het kader van vertrouwenskwesties en meldingen, begeleidt veranderingen van organisatiecultuur en verschaft hij boardroom counseling.
Paul’s werkterrein van circa vijfendertig jaar, en daarmee de basis van zijn ervaring en kennis, ligt in de zakelijke dienstverlening en de gezondheidszorg en in (semi)publieke organisaties in brede zin. Paul werkt en werkte in zowel consulting en interim management als in de functie van bestuurder en toezichthouder in instellingen voor gezondheidszorg, welzijn en cultuur.
Paul werd in Rotterdam geboren, groeide daar op en woont daar nu. Hij studeerde sociologie en bedrijfskunde in respectievelijk Utrecht en Delft.
Loopbaan
Zakelijke dienstverlening
Paul heeft in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw gewerkt bij KPMG Consulting. Hij heeft daar leiding gegeven aan de adviesgroep gezondheidszorg. In 1985 was hij medeoprichter van de eerste brancheadviesgroep binnen KPMG en hij organiseerde mede het intercollegiaal marktoverleg tussen accountants, consultants, belastingadviseurs en interimmanagers van KPMG. Als partner was hij sinds 1995 verantwoordelijk voor de product- en marktontwikkeling van het consultancy aanbod aan instellingen voor gezondheidszorg. In Nederland stond hij in de twintig jaar dat hij aan KPMG was verbonden zorgaanbieders bij op het gebied van beleid en strategie, fusie en samenwerking, besturing en structurering, managementteambuilding, management development, bedrijfsvoering, werklastonderzoek, financieel management en kostprijsonderzoek. Hij deed dit in de curatieve zorg (ziekenhuizen en geestelijke gezondheidszorg), de care (thuiszorg en ouderenzorg) en de eerste lijn (waaronder huisartsen en apothekers).
Internationaal
Paul deed behalve zijn werk op de Nederlandse markt ook internationaal consulting werk en hij was lid van het European Health Care Network van KPMG International. Dit platform verzorgde de marktontwikkeling voor zorgconsultancy in West Europa en Groot Brittannië. Paul werkte onder andere voor de Medische Dienst van het Belgische leger, in een ziekenhuis in Saoudi Arabië en deed werk op de Nederlandse Antillen. Paul onderhield zakelijke en inhoudelijke contacten met de collegae in de USA en het UK op het gebied van Clinical Information Systems, costing en coding. Bij zijn vertrek bij KPMG was de adviesgroep gezondheidszorg uitgebouwd tot 25 consultants.
Interim management
Behalve consultant was Paul ook interimmanager. Hij ‘interimde’ in academische en algemene ziekenhuizen en bij zorgverzekeraars.
Ziekenhuisbeleid en -strategie
Vanuit zijn functie als partner bij KPMG maakte Paul in 2000 de overstap naar het ziekenhuisbestuur. Als bestuurder introduceerde hij in 2002 het concept ‘beter dichtbij’ en bouwde dat uit door zorginhoudelijke samenwerking tussen het ziekenhuis, de eerste lijn, de verpleeghuis- en thuiszorg, de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg te intensiveren. Het samenbrengen van de diverse zorgaanbieders en het versterken van hun onderlinge afstemming en die met de gemeente, zonder daarvoor ‘bestuurlijke drukte’ te organiseren, is een van zijn in praktijk gebrachte visies. In het ziekenhuis voerde hij co-bestuur in tussen raad van bestuur en stafbestuur: besluitvorming en beleid voor het ziekenhuis kwamen tot stand in gemeenschappelijke bestuursraad vergaderingen.
Financieel
Paul was elf jaar bestuursvoorzitter van ’t Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer. Hij zorgde daar voor elf jaar onafgebroken zwarte cijfers, de opbouw van een gezonde solvabiliteit, van bijna 0 bij zijn komst tot 14% bij zijn vertrek, een voor ziekenhuizen normale schulden – activa verhouding en een succesvolle strategische positionering van het ziekenhuis. En dit in de door de aanwezigheid van veel andere ziekenhuizen sterk concurrerende regio.
Bouw
Hij realiseerde de noodzakelijke bouwkundige mid-life vernieuwing van het OK, SEH en Intensive Care complex (hotfloor) en poliklinieken, alle binnen budget, op tijd gerealiseerd en afzonderlijk gefinancierd met hypothecaire leningen.
Ondernemerschap
In het kader van de in 2006 van kracht geworden marktwerking in de zorg vormde ook het samen met maatschappen van medisch specialisten opzetten van ondernemende zelfstandige behandelcentra en decentrale poliklinieken een onderdeel van zijn strategie. Hij richtte de Lange Land Huidkliniek BV op in joint venture met de maatschap dermatologie en entameerde met de plastisch chirurgie een BV voor cosmetische chirurgie. Ook bracht hij in joint venture met het Haga Ziekenhuis het Dialysecentrum Zoetermeer tot stand en was hij voorzitter van de vereniging van aandeelhouders van de in joint venture tussen meerdere partijen waaronder commerciële, opgezette Nederlandse Obesitas Kliniek West.
Samenwerking en netwerkvorming
Een ander onderdeel van zijn bestuurlijk beleid in het kader van de marktontwikkeling en de trend naar concentratie en spreiding in de curatieve somatische zorg, betrof het aangaan van toentertijd vernieuwende coöperatieve samenwerking tussen ziekenhuizen. In dat kader verzorgde Paul de oprichting van de Samenwerkende Ziekenhuizen West-Nederland Coöperatief U.A. en was hij onder andere verantwoordelijk voor de oplossing van de juridische en fiscale vraagstukken rond die coöperatievorming.
Landelijke vertegenwoordiging
Paul was lid en gedurende twee jaar voorzitter van het bestuur van de SAZ (Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen). Dit verband van toentertijd 38 zelfstandige algemene middelgrote ziekenhuizen is het grootste onderdeel van de NVZ – vereniging van ziekenhuizen en maakte en maakt zich sterk voor het behoud van curatief en acuut zorgaanbod dicht bij de zorgvragers. Zijn voorzittersrol bracht hem landelijke en Ministeriële contacten over onderwerpen als kwaliteit en positionering van samenhangend zorgaanbod dicht bij de zorgvrager.
Fusie
In 2010 voorzag Paul dat de bakens verzet moesten worden in het licht van de zich sterk wijzigende marktontwikkelingen in de ziekenhuissector. Hij concludeerde dat mede door het door de zorgverzekeraars veranderde beleid, de zelfstandigheid van zijn ziekenhuis niet meer de (financiële) continuïteit van het dichtbij gewenste zorgaanbod ten volle kon garanderen. Zijn beleidskeuze om daarom de zelfstandigheid van het ziekenhuis op te geven, te willen fuseren met het Haga Ziekenhuis en in dat kader uit het coöperatieve verband te stappen dat hij had helpen opbouwen maar geen verder perspectief kon bieden voor zijn ziekenhuis, bracht hem in conflict met de voorzitter van zijn raad van toezicht (die behoud van zelfstandigheid en blijvend lidmaatschap van de Coöperatie prefereerde). Dit conflict en verschil van inzicht leidde begin 2011 tot zijn vertrek waarna Paul zich weer richtte op zijn werk als coach en consultant.
Coaching en consulting
Leiderschap, teamperformance en loopbaankeuzes zijn Paul’s focus op het gebied van coaching. Paul heeft over leiderschap vier boeken gepubliceerd, geeft ook gastlessen over dit onderwerp en verzorgt inleidingen en workshops. Naar de relatie tussen leiderschapsstijlen en effecten daarvan op ingezette veranderingsprocessen deed hij onderzoek bij een GGD en een grote care organisatie.
Nevenfuncties
Paul’s nevenfuncties liggen op het gebied van toezicht op zorg- en culturele instellingen. Paul is als outer circle lid verbonden aan Van Ede & Partners. Ook verzorgt hij assessments. Paul is lid van diverse netwerken, zowel op maatschappelijk gebied als in zakelijk verband. Hij is een van de oprichters van ONYX 4 PEOPLE.